Boekvoorstelling: Barbara Skarga, Na de bevrijding

LEZ029
Nederlands

Een onthutsende getuigenis van een filosofe die tien jaar in de goelagkampen verbleef.

"Een belangrijker boek dan ‘Na de bevrijding’ is moeilijk te vinden. Het is op verschillende fronten relevant: literair, filosofisch, historisch én qua actualiteitswaarde" – Alicja Gescinska

Over het boek

Het einde van de Tweede Wereldoorlog hangt in de lucht. Je bent vijfentwintig jaar, de zon schijnt. Je doet een licht zomerjurkje aan, omdat het een mooie dag belooft te worden. Dan word je opgepakt door het Russische leger en eindeloos verhoord, en na een schijnproces beland je als volksvijand van de Sovjet-Unie voor tien jaar in de goelagkampen.
Dit was het lot van Barbara Skarga. Ze maakte naam met filosofische essays en boeken, maar een van haar belangrijkste werken bleef lang onopgemerkt. In 1985 publiceerde ze onder pseudoniem haar persoonlijke getuigenis van haar leven in de goelagkampen. Na de bevrijding is een historisch waardevol én actueel boek; een tijdloos, aangrijpend relaas van de moeilijkheid en de noodzaak om mens te blijven in onmenselijke omstandigheden. Dit boek is nu voor het eerst in het Nederlands verkrijgbaar, met een voorwoord van Alicja Gescinska.

Over de auteur

Barbara Skarga (1919-2009) is de belangrijkste Poolse filosofe van de twintigste eeuw. Ze werd in Warschau geboren, maar groeide op een landgoed bij Vilnius op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich aan bij het verzet. In september 1944 werd ze opgepakt door het Rode Leger en tot tien jaar dwangarbeid veroordeeld. Na haar vrijlating werd ze gedwongen te werken in een kolchoz, zodat ze pas in 1956 de draad van haar leven in Polen weer kon oppakken. Ze studeerde af, promoveerde en werkte haar hele leven als hoogleraar. Ze mengde zich actief in het publieke debat en liet een uitgebreid filosofisch oeuvre na, waarvoor ze opgenomen werd in de Orde van de Witte Adelaar, de hoogste onderscheiding in Polen.

Wat mag je verwachten?

  • Oost-Europa kenner en curator van de Humanities Academie Johan de Boose in gesprek met Alicja Gescinska en Steven Lepez
  • muziek door Stefan Willems (piano) en Nathanael Lepez (viool)
  • boekenstand met dank aan boekhandel Limerick
  • signeersessie door Alicja Gescinska
  • drankje aangeboden door uitgeverij De Bezig Bij

Praktisch

 

Schrijf je hier in

Boekvoorstelling: Barbara Skarga, Na de bevrijding

Beschrijving