Curator 2022-2023

Elk academiejaar stelt de faculteit Letteren en Wijsbegeerte één van haar alumni aan als curator van de Humanities Academie. Hen wordt gevraagd een thema aan te brengen dat als een rode draad doorheen het levenslang leren aanbod loopt en ook verschillende activiteiten rond dit thema uit te werken.

In 2022-2023 neemt Johan de Boose het curatorschap op zich, met "Oekraïne, grensland?" als thema. 

Wie is Johan de Boose?

profielfoto Johan de Boose

Johan de Boose is schrijver. Van opleiding is hij taal- en literatuurwetenschapper. In 1993 promoveerde hij aan de universiteit Gent, afdeling Slavische talen en Oost-Europakunde, met een proefschrift ‘Tadeusz Kantor en het Theater van de Dood’. Sindsdien werkte hij als dramaturg, docent, journalist, vertaler, reisbegeleider, acteur en auteur.

Na een lange periode als cultuurredacteur bij de VRT heeft Johan gekozen voor het schrijverschap. Sinds 2004 publiceert hij romans, essays, poëzie en literaire non-fictie. De focus is meestal Midden- en Oost-Europa. Ieder boek ontstaat uit reizen, gesprekken met inwoners van een bepaalde regio of ooggetuigen van een bepaalde situatie, en historische studie. Zo schreef hij over Polen, het IJzeren Gordijn, Kroatië en de Sovjet-Unie/Rusland. Zijn boeken werden meermaals bekroond en genomineerd o.a. voor de Libris Literatuurprijs. Er verschenen ook vertalingen in het Duits, Engels, Frans, Turks, Hongaars, Pools en Servo-Kroatisch. Als theaterauteur werkte hij o.a. voor Troubleyn. Momenteel schrijft hij in opdracht van Luk Perceval een tekst voor het Berliner Ensemble.

Johan de Boose woont afwisselend in België en ex-Joegoslavië. Hij is redacteur van de literaire tijdschriften DWB en Poëziekrant, en columnist bij De Standaard.

overzicht Oekraïne activiteiten