Geschiedenis in de journalistiek, een gespreksavond
Beschrijving
Wat is de rol van geschiedenis in het nieuws? Hoe wordt het verleden ge(re)construeerd binnen journalistieke producten? Wie definieert wie een autoriteit is op vlak van geschiedenis? Op deze gespreksavond staan we stil bij de veelzijdige manieren waarop geschiedenis ter sprake komt in het nieuws, welk verleden dat is en wie daarbij het hoogste woord voert.
Geschiedenis kan erg controversieel zijn, zo veel is duidelijk. Er is de afgelopen jaren dan ook heel wat gezegd en geschreven over de ‘correcte’ manier waarop het verleden moet worden voorgesteld in de maatschappij en in de media, en wie daarbij het recht van spreken krijgt. Aanleidingen waren onder meer de komst van de Vlaamse canon, de tv-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, maar ook de standbeelden van koning Leopold II en de straatnamen vernoemd naar Belgische collaborateurs zorgden op regelmatige basis voor ophef bij opiniemakers, academici, burgers en politici. Journalistiek vormde daarbij veelal het uitgelezen platform om die discussies te voeren.
Maar die debatten gaan voorbij aan de alledaagse en continue (re)constructie van het verleden binnen journalistieke producten. Denk aan herdenkingen van historische figuren en gebeurtenissen, het bieden van historische duiding bij actuele kwesties, het tonen van historische beelden en geluidsfragmenten, het rapporteren over nieuw historisch onderzoek of recente archeologische vondsten, enzovoort. Op deze avond stellen we ons onder andere de vraag; moet er meer diversiteit in de geschiedenissen die we brengen en de stemmen die we te horen krijgen? En wie definieert wie een autoriteit is op vlak van geschiedenis?
Programma
Panelgesprek (19u30-20u30)
- Lisa Demets (UGent)
- Ferre Windey (VRT)
- Karl van den Broeck (Apache)
- Tine Hens (freelance journalist, o.a. bij Knack)
- Bert Heyvaert (Het Nieuwsblad)
Interactieve gesprekstafels (20u30-21u30)
- Radio
- Televisie
- Geschreven Pers
- Podcasts
Nabespreking bij een drankje