Als professor bigdatatechnologie ben ik tewerkgesteld bij de onderzoeksgroep IDLab (computerwetenschappen). Ik heb een mandaat als FED-tWIN-onderzoeker op een project getiteld HENSOR (heritage enrichment using spatial object relations). Binnen dit mandaat werk ik halftijds voor KMSKB (Koninklijke Musea voor Schone kunsten België).
Het overkoepelende HENSOR-project stelt zichzelf drie doelen: (i) hoe kunnen we erfgoeddata (semi-)automatisch verrijken met computervisie; (ii) hoe kunnen we de gecreëerde data beter gaan ontsluiten (vocabularia en FAIR), en (iii) hoe kunnen we de resulterende data op nieuwe, intuïtieve manieren bevraagbaar maken (bv.. schetsen, uitbeelden).
Technisch combineren wij dus de nieuwste AI-technologieën tot een complexere gehelen. Vergelijk het met kunst: wij maken geen betere penselen of een betere schildersezel, wij brengen alles samen tot een nieuwe schilderij. Qua toepassingsgebied is 'samenleving' zeer belangrijk voor mij: momenteel werk ik op erfgoedcases, onderzoek en recent ook GGZ.
Het resultaat is vaak een proof-of-concept dat een voorsmaakje geeft aan de professionele wereld van wat de nieuwste mogelijkheden zijn. Zo creëerde een van mijn postdocs een zoekmachine om gezichten op te sporen in het archief van meemoo, werkten we mee aan de digitalisatie en annotatie van herbaria voor de plantentuin van Meise, etc.