Koen Broucke (1965) is beeldend kunstenaar, historicus en performer. Hij maakt tekeningen, schilderijen, publicaties, installaties, muziek, video’s en performances. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Het Domein in Sittard, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet in Antwerpen, het Museum Dr. Guislain en het S.M.A.K. in Gent, het Musée de la Vie Wallonne in Luik, het Lönnström Art Museum in Rauma (Finland), het Vincent Van GoghHuis in Zundert… Voor het S.M.A.K. creëerde hij in 2009 de huiskamervoorstelling Moscou/Braaklanden. Een sterke interesse in teksten en onderzoek is eigen aan het werk van Koen Broucke. Zo schreef hij biografieën van fictieve kunstenaars, kroop als het ware in hun huid en produceerde kunstwerken in hun geest. Illustratief is in dat verband het project ‘Het kabinet van dokter Hahneman’(Museum Dr. Guislain, 2006), het kabinet van een fictieve psychiater die kunstenaars behandelt, hun ziektebeeld beschrijft en hun werken verzamelt.
In 2019 werd hij doctor in de kunsten met het onderzoek ‘Onder de roze duisternis van het slagveld, een artistieke zoektocht naar de atmosferische lagen van de geschiedenis’ (KU Leuven, LUCA School of Arts, Glasgow School of Art, 2014-2019) wat resulteerde in een boek en een tentoonstelling in het Museum Dhondt-Dhaenens/Woning Van Wassenhove.
Koen Broucke houdt van samenwerkingen. Hij verschijnt regelmatig op het podium met een keur aan muzikanten zoals Jan Michiels, Piet Van Bockstal, Britt Truyts, Mauro Pawlowski… Hij maakte samen met Koen Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Pascal Verbeken het boek ‘Miavoye’ (De Bezige Bij, 2014) over het levenseinde van Paul Van Ostaijen. Met Koen Peeters realiseerde hij ‘Kamer in Oostende’(een tentoonstelling in Mu.ZEE en een voorstelling in ‘Theater aan Zee’ in 2018 en een boek in 2019).